Obec Bušín

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE OLOMOUCKÉHO KRAJE
Oddělení tisku a prevence

V Šumperku 7. června 2022

Buďte obezřetní na internetových inzertních portálech!

V posledních dnech evidují policisté na Šumperku nárůst oznámení od občanů, která se týkají podvodných jednání na internetových inzertních portálech. Tato jednání mají většinou totožný scénář. Probíhají zpravidla písemnou formou a jedná se o takzvané reverzní internetové podvody, při kterých se podvodník staví do role falešného zájemce o koupi nabízeného zboží.

Pachatelé v těchto případech nejprve kontaktují prodávajícího a předstírají zájem o koupi zboží, které nabízí k prodeji. Následuje nabídka zajištění veškerého komfortu spojeného s přepravou a platbou zboží. Poté rádoby kupující odešle prostřednictvím e-mailu nebo chatovací aplikace fiktivní odkaz zpravidla na přepravní společnost. Jakmile na tento link prodávající klikne, je přesměrován na podvrženou platební bránu, kam vyplní ve většině případů veškeré přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví, platební údaje a rovněž údaje k platební kartě. Bohužel si v této chvíli neuvědomí, že se jedná o podvod. Při kontrole svého bankovního účtu posléze prodejci zjistí, že jim nebyla připsána suma z prodeje zboží, ale naopak byly z účtu finanční prostředky odčerpány.

Obdobný případ se stal i koncem května tohoto roku na Šumperku, kdy pětačtyřicetiletá žena nabízela na jednom z inzertních portálů k prodeji dámské boty v hodnotě 800 Kč. I na její inzerát bohužel zareagoval podvodník a předstíral o koupi zboží zájem. Ženě odeslal prostřednictvím chatovací aplikace falešný odkaz na přepravní společnost. Po kliknutí na odkaz prodávající žena vyplnila do podvrženého platebního okna údaje ke své platební kartě a bankovnímu účtu. Kontrolou svého internetového bankovnictví vzápětí zjistila, že jí podvodník z účtu postupně odčerpal finanční prostředky ve výši 90 000 Kč.

Případ prověřujeme pro podezření z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a trestného činu podvod, za které lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody až na dvě léta.

Od začátku roku evidujeme v rámci územního odboru Šumperk celkem 58 takových případů, kdy průměrná škoda na jeden případ se pohybuje ve výši okolo 40 000 Kč.

Buďte obezřetní!

Apelujeme proto na všechny, kteří k prodeji využívají internet a inzertní portály, aby byli při těchto aktivitách maximálně obezřetní.

Je nutné si především uvědomit, že za prodávané zboží by měl platit výhradně kupující a ne prodávající.

V žádném případě nikomu nesdělujte jakékoliv přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví, platební údaje ani údaje k vašim platebním kartám. Tyto údaje pokud možno nikam nevyplňujte ani neposílejte.

por. Mgr. Jílek Ladislav                                                                                                                                    preventista

Datum vložení: 8. 6. 2022 8:01
Datum poslední aktualizace: 8. 6. 2022 8:07
Autor: Správce Webu

Život v obci

Po Út St Čt So Ne

Náhodný výběr z galerie

Pohádkové putování Bušínem-dětský den 2012

Svátek

Svátek má Jonáš

Informační baner ČEZ Distribuce, a.s.

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky:

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

O obci bušín

Obec je sídlem s dlouhou historií, zmínka o ní je z r. 1490. Název obce (německy Buschin), je odvozen od osobního jména, pravděpodobně od Buš, Búše či Buše. Pečetním znamením je kolmo postavená radlice, která je po stranách provázena sedmi hvězdičkami. Obec leží převážně v nadmořské výšce kolem 350 m, v protáhlém údolí kolem Bušínského potoka, údolí tvoří předěl mezi Hanušovickou vrchovinou a Zábřežskou vrchovinou. Nejvyšší kopce v okolí mají výšku kolem 600 m.

Část obce, osada Hartíkov, je malebně rozložena na kopci cca 2 km od Bušína v nadmořské výšce asi 500 m. Tato osada je v současnosti převážně rekreačního charakteru. Bušín má 425 obyvatel. Katastr obce tvoří převážně zemědělsky obdělávaná půda a lesy. Bušínem prochází silnice č. I/11 Hradec Králové – Ostrava, zajišťující dobré dopravní spojení do všech míst v okolí, s častým autobusovým spojením na města v blízkosti. Hartíkov je spojen s obcí samostatnou silnicí v osadě končící.